Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Αθήνα ξανά η τρόικα.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Ε. Βενιζέλου με την Κριστίν Λαγκάρντ. Παρών ήταν και ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν. Ξεκίνησε νωρίτερα από ότι είχε οριστεί. (pic)

Λιγότερο από μία ώρα είχε διάρκεια η συνάντηση Λαγκάρντ Τόμσεν Βενιζέλου, η οποία ξεκίνησε και νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένη. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν ο ήταν παρών και ο Τρισέ.
Αν και δεν έχουμε σαφή εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι επικεφαλής των δυο φορέων θα διαμηνύσουν προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα περιθώριο αναβολής της εφαρμογής των συμπεφωνημένων. 
Μάλιστα, αναφέρεται πως ζήτησαν γραπτές διαβεβαιώσεις από τον υπουργό πως οι Έλληνες θα κάνουν ακριβώς αυτό που πρέπει, δηλαδή αυτό που έχει συμφωνηθεί.
 
Αργά το βράδυ πάντως εξεδόθη και επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία:
"Κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα" θα επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο της Ελλάδας.
Πάντως άλλες πληροφορίες θέλουν τους Βενιζέλο και Λαγκαρντ να συζητούν για τους όρους κάτω από τους οποίους θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, εξού και η δήλωση του ΔΝΤ.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελευταίας μέρας των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι "αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς", δημιουργώντας ανησυχία.
Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο
Ο Ε. Βενιζέλος, έδωσε συνέντευξη μετά τις συναντήσεις του, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
"Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να βρεθούμε και οι τρεις μαζί, (ο ίδιος, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν) χωρίς συνεργάτες, σε μία συζήτηση, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική.
Σημασία, λοιπόν, έχει ότι προχωράμε κανονικά. Ήδη εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες. Ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012.
Ολοκληρώνουμε και την συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014. Αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να βγει ξανά ισότιμα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Εάν δεν είχα στο μυαλό μου τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν δεν είχα στο μυαλό μου το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα γιατί περνάμε μια πολύ μεγάλη εθνική κρίση και βρισκόμαστε σε μια λεπτή και επικίνδυνη φάση, θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ότι εδώ διαμορφώθηκε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες.
Όλοι οι μεγάλοι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εκπρόσωποι άλλων χωρών με τους οποίους συζητήσαμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Υπουργός Οικονομικών της Ινδίας ή ο Διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργήσουμε όλοι συντονισμένα -η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης παίζει κι αυτή ένα ρόλο στη διεθνή οικονομία- να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η ανακύκλωση της κρίσης, η οποία κρατάει ήδη τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Άρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι οι πολύ μεγάλες θυσίες του μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες.
Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε σταθερά και αυτό αφορά και τον δημόσιο τομέα -τον επίσημο τομέα, όπως λέμε, τους θεσμικούς μας εταίρους- και τον ιδιωτικό τομέα, τη συμμετοχή των τραπεζών και των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων.
Γι αυτό και ήταν σημαντική η σειρά των επαφών που είχα με τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών, στην γενική συνέλευση της οποίας μίλησα σήμερα το μεσημέρι, και με πολλούς μεμονωμένους επικεφαλής τραπεζικών ιδρυμάτων και χρηματοοικονομικών οργανισμών που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στην υπόθεση αυτή, προς δικό τους όφελος, αλλά σημασία έχει και προς δικό μας όφελος, προς όφελος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, της ελληνικής εθνικής οικονομίας".
Έρχονται νέα δυσβάστακτα μέτρα
Οι πληροφορίες αναφέρουν ευθαρσώς πως ο υπουργός Ε. Βενιζέλος έχει συμφωνήσει σε νέα μέτρα τα οποία θα θίξουν πολύ περισσότερο το πορτοφόλι και τη ζωή του Έλληνα πολίτη.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αύξηση της φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, μία πρωτοφανή αύξηση της τάξης του 500%, αφού από 10% που είναι σήμερα ο φόρος λέγεται πως θα τον φτάσουν στο 50%.
Επίσης εξετάζεται η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες.
Γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη πριν το 2006.
Όπως διαρρέεται, η κυβέρνηση, ενόψει της δόσης του Δεκεμβρίου έχει ''εφεδρικό'' σχέδιο για νέο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο.
Ο ίδιος ο υπουργός μίλησε μπροστά σε 1.200 τραπεζίτες, στο συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου. Κάποια από αυτά που είπε έγιναν γνωστά μέσω ξένων δημοσιογράφων.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, θα υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις 20% στους μισθούς του Δημοσίου, περαιτέρω μείωση 4% κατά μέσο όρο στις συντάξεις, "που συμπληρώνεται από την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (με εφαρμογή και στα επικουρικά ταμεία), που διασφαλίζει τη μαρκοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος".
Ακόμα, όπως πάντα γίνεται γνωστό από ότι διέρρευσε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για:
-Υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας 30.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011. Πρόκειται για το νέο κύμα που προαναφέραμε.
-Εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις για όσο διαρκεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
-Σημαντικές καταργήσεις φοροαπαλλαγών, ύψους 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
-Εισαγωγή του νέου τέλους ακινήτων, "με ετήσια απόδοση 1,1% του ΑΕΠ (σημ. 2,39 δισ. ευρώ), για όσο διαρκέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα", δηλαδή έως και το 2014.
-Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κύριος Βενιζέλος αναφέρει ότι "ο στόχος για το Σεπτέμβριο είναι έσοδα 1,7 δισ. ευρώ. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο, με το 1,4 δισ. να ειπιτυγχάνεται το Σεπτέμβριο. Μέχρι το τέλος του 2011 περιμένουμε να έχουμε συγκεντρώσει από ιδιωτικοποιήσεις 4 δισ. ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο έως και το 2014 ωριμάζουν, ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, τώρα που το το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας και συναίνεσης".

Στέλιος Μπαμιατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου